Hiland Meadows Hiland Meadows
Special Populations
The Glen at Hiland Meadows
Explore

The Glen at Hiland Meadows

Queensbury, New York
architecture+ designed a thirty-suite memory care facility at The Glen at Hiland Meadows Campus in Queensbury, New York.
Project Type:
Special Populations
Hiland Meadows site plan
Hiland Meadows site plan
 
Memory Care
The L-shaped building consists of a centralized kitchen and café with porches on each side. Program areas for the residents include a multi-purpose room, spa, and day room as well as activity rooms, dens, sunrooms, and an exterior memory garden. Staff spaces include a break room, exam room, medication room, and conference room in addition to laundry rooms and offices for case management, administration, and marketing. These program elements are connected by a fluid corridor that allows for resident wandering and fosters learning at therapeutic nodes within each suite cluster. Architecturally, the façade was designed to complement the exterior palette of the existing campus. A monitor barn-style clerestory roof with perimeter windows permits light to fill an atrium and features a memory wall that residents and family members experience upon entering the facility.
 
Assisted Living
architecture+ also worked with The Glen to assess their assisted living apartments, which are currently under sized. We assessed the current mix of apartment types and developed options for enlarging some units to provide more variety. The proposed apartments would offer residents more living space and would augment the storage capacity in each apartment.
Hiland Meadows floor plan
Hiland Meadows floor plan
 
Country Store
Finally, architecture+ worked with The Glen to design alternations to the existing Country Store. By consolidating the retail function of the store, The Glen was able to introduce an elaborate salad bar that had been a consistent request from the residents. The location of the salad bar, which serves the Independent Living Dining Room, streamlines the pedestrian traffic, freeing up valuable space for dining.