Poestenkill Place
Multi-Family
Poestenkill Place
Explore

Poestenkill Place

The Community Builders|Troy, New York
architecture+ is designing this new four-story, 82-unit apartment building on a 1.9 acre site on First Street in Troy, New York. The new 132,000 square foot building will accommodate one-, two-, and three-bedroom apartments on the three upper floors as well as tenant amenities and management offices located in common areas on the first floor.
Project Type:
Multi-Family
Housing
Size:
132,000 SF
 
Popular Amenities
Amenities will include a community room, fitness gym, shared laundry room, on-site management offices, maintenance facilities, outdoor courtyard, playground, picnic areas, parking garage, and a landscaped courtyard. The building provides an architectural street landscape that connects to the historic neighborhood while providing a contemporary aesthetic expression.
 
Pedestrian-friendly Streetscape
It has a similar height, proportion, rhythm, and material palette as the local neighborhood and urban landscape. The façade is layered with varying materials to add architectural interest and composition to the street and courtyard façades. Façade details such as shallow bays, bench seating, and Juliet balconies reinforce a rhythm along the street and provide a pedestrian-friendly streetscape. Apartments are stacked by type allowing the structure, plumbing, and mechanical systems to carry though the building vertically.
 
Ample Natural Light
Apartments are arranged along a double loaded ‘U’ configured corridor that follows the block and wraps the interior landscaped courtyard providing apartment views to the street or courtyard and allows natural light at all stairwells and corridor areas. Apartment living spaces are arranged to provide a modulated façade and fenestration while maximizing privacy. Corridors are configured with recesses to provide neighbor clusters along the hallway and to allow light and views into and from the building at each end.
 
Inviting Entry
The apartment living areas utilize an open plan to allow natural light to penetrate the building interior, add visual openness, and provide tenant flexibility for furnishing. The lobby stair is located at the corner of Ida and Second Streets and is glazed to add activity and interest to the main public entrance to the building.