Marcelle Residence
Image
Image
Image
Marcelle Residence
New York

This new 2,800 square-foot, single-family home reflects the owner’s love of cooking, reading and the environment. The approach to the home is a curved drive with a stone bridge crossing a small stream running through the rural wooded property. The home is sited to provide scenic views of the walking paths along the stream and the forested hills beyond.

The home is designed for energy efficiency and incorporates many green design principles including use of indigenous stone for all the masonry and roofing made from recycled tires. Heating is provided with an in-floor radiant system and supplemented by a massive two-story stone chimney with two fireplaces and a custom bread oven.

The oven and the kitchen are centrally located on the first floor and open to the surrounding living and dining spaces, fostering strong visual connections within the open plan. A fireplace provides a focal point in the sunken living room. An adjacent exercise room with a sauna shares, with the living room, a porch that looks out onto an exterior trellised path connecting the house to a walled garden. The first and second floors are connected through a double-height space containing a mezzanine library. The central fireplace provides the focal point of the second floor, which contains the master suite, a guest suite and a small porch.

The human side of architecture