Image
Image
Lecture Hall Student Wing
Binghamton, New York
Binghamton University

architecture+ is currently providing construction administration services following programming and design for the complete rehabilitation of the first and second floors of the Lecture Hall building’s Student Wing at Binghamton University.

Binghamton University completed a comprehensive campus-wide Facilities Master Plan (FMP) that identified the Lecture Hall Student Wing as a building that should be renovated to provide classroom space to meet the evolving needs of a 21st century university. The design phase of the project involved a program study to evaluate the distribution and configuration of general purpose instructional classrooms in the building along with other spaces that support collaborative learning.

architecture+ designed a renovation that maximized the classroom quantity while working within the confines of the existing building’s challenging structure. The design also addressed existing congestion at the two primary entrances to the building and throughout the existing narrow corridors by adjusting and widening the corridors and locating lounges at the primary entrances. The design has the added benefit of flexibility to accommodate the future addition that was explored during the planning and programming phase.

This project required that the mechanical system for the first and second floors be entirely replaced to provide mechanical ventilation and air conditioning. Additionally, the original 1960’s chiller for the entire building complex will be replaced with two high-efficiency chillers to handle the added air conditioning. The use of high-efficiency chillers, an energy recovery unit, occupancy sensors, and full replacement of the three-story curtain wall system, including new sunshades, will help establish an energy efficient building.

The Lecture Hall Student Wing is located in the center of campus and is connected to the Lecture Hall, which houses the majority of the University’s large lecture halls. The Campus also must occupy the existing classrooms on the third floor of the building as much as possible. Accordingly, this construction project has been designed and phased to accommodate the continued occupancy of adjacent lecture hall spaces and third floor classrooms, and particular attention has been paid to phasing and staging the work so as to minimally disrupt the busy quad upon which the building sits.

The human side of architecture