Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Dwight Marvin Library
Troy, New York
Hudson Valley Community College

architecture+ has provided a series of design services for the Marvin Library over the years. In 2000, architecture+ designed the renovation of 25,000 square feet of the library. The goals of the project included improving the delivery of student services, creating new student study spaces, and introducing the computer learning center and learning assistance center to the ground floor. This project included all new finishes, furnishings, and new lighting in the areas of renovation, and electrical infrastructure improvements to support the computer expansion. The Library remained in service throughout construction.

In 2003, architecture+ provided design services to address glare and solar heat issues with the existing building windows. A tinted film installed on the interior surface of the widows resulted in improved light quality within the building by a reduction of visual light transmittance and resulted in a more efficient building by a reduction of solar heat gain.

In 2010, architecture+ was re-engaged to provide programing and design services to meet the evolving needs of the library. The team explored expansion and reconfiguration design solutions within the existing library footprint. The design solution involved repositioning the main entrance to the library to have a more prominent and identifiable face to the campus and to facilitate improved patron flow and wayfinding within the building. The circulation desk was repositioned in the center of this new entry to allow for improved supervision and service. The adjacency of the existing library staff office further supported the relocation of this primary service point within the building.

The human side of architecture